Over mij

Mijn naam is Raymond de Brieder. Sinds mijn vroege jeugd ben ik al bezig met creatieve creaties. Ik kan me nog goed herinneren dat ik eindeloos zat te tekenen, schilderen, knutselen en van alles bedacht om mijn omgeving te veranderen of mijn ideeën vorm te geven. Tekenen is mijn eerste passie. Je begint met een leeg blad en je eindigt met iets dat uit je eigen fantasie tot leven komt. Vanuit die gedachte ben ik nog nooit gestopt met het maken van mijn creaties, op welke manier dan ook.

Op de middelbare school (wat ik overigens een geweldige tijd vond!) was mijn favoriete vak dan ook tekenen, maar ik had ook een grote interesse voor de bèta-vakken. Die combinatie leidde me tot de keuze om Bouwkunde te gaan studeren aan de TUDelft. Na een jaar bleek echter dat dit niet de juiste keuze was voor mij en ik stapte over naar de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Daar kon ik, op de lerarenopleiding beeldend, wel mijn creatieve uitlaatklep vinden en mijn vaardigheden ontwikkelen en uitbreiden.

De volgende stap was natuurlijk het onderwijs in. De eerste school waar ik met mijn diploma’s op zak aan de slag ging was het JWC Grafisch & Creatief in Scheveningen. Het was (de school bestaat nu niet meer) een school die gericht was op de creatieve leerling, met in het standaardpakket vakken als tekenen, zeefdrukken, audiovisuele vormgeving en vormgeving/voorbereiding. De school had alles in huis voor de toekomstig grafisch ontwerper: lokalen met iMacs, een eigen doka, een zeefdrukkerij en een gewone drukkerij. Ik gaf les aan de onderbouw in al deze creatieve vakken. Een prima plek om te starten!

Ondanks dat ik het Walhalla had gevonden in Scheveningen moest ik toch op zoek naar een andere school om mijn baan uit te kunnen breiden en na de zomer van 2003 startte ik op twee scholen: het Rotterdams Montessori Lyceum (RML) en het Adelbert College in Wassenaar. Het combineren van twee banen viel zwaar en zodra de kans zich voordeed om al mijn uren op het Adelbert te kunnen geven heb ik het RML vaarwel gezegd.

Veertien jaar heb ik met veel liefde lesgegeven op het Adelbert, maar ook buiten de lessen heb ik daar veel gedaan. Hieronder een greep uit de meest interessante en leukste taken:

 • Regisseur schooltoneel
 • Hoofd theatertechniek
 • Grafisch vormgever, lid van de PR-groep
 • ICT-coördinator
 • Kunstcoördinator
 • Afdelingsondersteuner 2e en 3e klassen H/V
 • Mentor diverse klassen
 • Reisleider Barcelonareis
 • Organisatie Kerstviering
 • Lid kwaliteitscommissie
 • Lid medezeggenschapsraad

In mei 2017 echter twijfelde ik over wat ik wilde, zoals ik al zo vaak had gedaan. Een paar jaar eerder had ik al gesproken met een loopbaancoach maar nu pas durfde ik de beslissing te nemen om een andere richting te kiezen, mede omdat de financiële omstandigheden op dat moment zeer gunstig waren. Gevolg: mijn baan opgezegd en afscheid genomen van het onderwijs om mijn geluk elders te vinden.

Na een mooie reis naar Thailand met mijn zoon, genoeg tijd om mijn motorrijbewijs te behalen, mijn portfolio op te bouwen en tot rust tot komen is het nu weer tijd om aan de slag te gaan!

Nu zijn er alweer twee jaar verstreken, en ben ik tot een compleet ander mens geworden. Ik ben dagelijk beroepsmatig aan het fotograferen en filmen, en daarnaast geef ik cursussen grafische vormgeving (Photoshop, InDesign, Premiere Pro, Lightroom) en doe ik grafisch werk en DTP in opdracht. Tevens ben ik regelmatig met penselen in de weer.. dus er is genoeg te zien in mijn portfolio! Natuurlijk mag je altijd contact met me opnemen als je denkt dat ik iets voor jou of jouw bedrijf kan betekenen. Dat lijkt me leuk!


Portfolio

Benieuwd wat er allemaal in het portfolio te vinden is? Bekijk met behulp van het menu een van de hoofdcategorieën fotografie, grafisch ontwerp, video, theater of beeldend. Je kan ook door de berichten navigeren door rechts een (sub)categorie te kiezen.

Meer weten over hoe en waarom ik bepaalde dingen doe? Klik dan in het menu op een categorie en kies ‘algemeen’.