Pas na mijn opleiding aan de Willem de Kooningacademie begon mijn interesse in film te groeien. Op de eerste school waar ik werkte, het JWC Grafisch & Creatief in Scheveningen, mocht ik naast lessen Tekenen, Zeefdrukken en Vormgeving ook lessen Audiovisueel geven, aan de 1e tot en met de 3e klas.   Langzaamaan ontwikkelde ik vanuit het stilstaande beeld een steeds groter wordende passie voor het bewegende beeld. De drang om er actief mee bezig te willen zijn resulteerde ook in mijn eerste experimentele videoclips en het opzetten van mijn eigen bedrijf, onder andere in videoproducties. Het werk dat hieruit voortvloeide waren overwegend dans- en theaterregistraties, iets wat ik nog steeds met veel liefde op verzoek doe, al is het niet meer onder de titel van een bedrijf. En hoewel het niet erg is om geld te verdienen met filmen zie ik het ook nog steeds als hobby… als de montage niet meer dan vier uur duurt in ieder geval!

In de afgelopen drie jaar heb ik het filmen naar een hoger plan getrokken met de aanschaf van allereerst een DJI Phantom 3 Pro en onlangs de veel compactere DJI Mavic Pro. Allebei zeer geweldige, robuuste en uiterst stabiele drones met 4K-camera aan boord. Voor alle shots met de beide benen (of minimaal 1 in ieder geval) op de grond gebruik ik bij voorkeur mijn Nikon D7100 en soms mijn DJI Osmo voor supersteady shots. Deze 4K-camera hangt ook in een gimbal, maar is zeer handzaam.

De montage doe ik altijd met Abode Premiere Pro, met zijn eindeloze mogelijkheden. Als er gebrand moet worden op DVD gebruik ik Adobe Encore, omdat dit programma naadloos aansluit op Premiere. Althans, dat deed het wel altijd. Gelukkig is de vraag naar DVD’s tegenwoordig laag. Het meeste plaats ik op mijn Vimeo-account, al wil ik ook af en toe YouTube nog gebruiken.


Promotiefilms

Film is een uitermate geschikt medium om aandacht te vragen voor een product is de breedste zin van het woord. Het is een krachtig gereedschap om zonder veel woorden te communiceren. De beelden vertellen het verhaal, ondersteund door de muziek en de montage.

Het heeft altijd mijn voorkeur om direct na het inladen een geschikte song te vinden en deze als basis voor de montage te gebruiken. Het is een fijne houvast voor het editen maar ook voor de kijker is het prettig als muziek en beeld synchroon loopt. De cadans neemt je mee naar het einde van de clip.

PROMOFILM POSTS >>


OneDayFlicks

Om toe te geven aan de vraag om snelle momentopnames, die te delen zijn via social media heb ik al heel wat films gemaakt in de zelfbetitelde categorie ‘OneDayFlicks’. Dit zijn korte impressie van een gebeurtenis die minder dan 24 uur tussen shooting en sharing hebben. Hierdoor zijn ze nog zeer actueel zodra ze op het web belanden, waardoor ze vaak ook een groter bereik hebben.

Om te zorgen dat ze zo snel gedeeld kunnen worden, moeten er wel concessies gedaan worden aan de kwaliteit. De beelden kunnen wat rauwer gemonteerd worden en ook mogen de opnames zelf wat minder gelikt zijn. Natuurlijk is een goede voorbereiding noodzakelijk, want er is weinig tijd om materiaal bij te schieten.

Sommige OneDayFlicks moeten zo snel gedeeld worden, dat ze niet eens door Premiere heen gaan, maar ter plaatse gemonteerd worden. Hiervoor gebruik ik de DJI Osmo en de bijbehorende app DJI Go, waarbij de montage op een ipad plaats kan vinden en direct naar bijvoorbeeld facebook geexporteerd kan worden.

ONEDAYFLICK POSTS >>


Reisverslag

Een videoreisverslag is meestal een persoonlijk verhaal, waarbij de beelden bedoeld zijn om de herinnering warm te houden of het verhaal van een reis her te beleven. Het is de uitdaging hierbij om de sfeer uit te drukken en de aandacht vast te houden, wat vooral lastig is bij langere producties.

Bij het videoreisverslag van Thailand probeer ik dit te doen door de hele film op te splitsen in een aantal delen, elk met zijn eigen song. Ook heb ik hierbij alle ‘ruis’ (andere geluiden en spraak) verwijderd om de ervaring te optimaliseren.

REISVERSLAG POSTS >>


Videoclips

Eigenlijk zijn bijna al mijn films videoclips, maar met deze categorie bedoel ik eigenlijk een ‘muziekvideo’: een montage van beelden van een band of artiest over een song van die artiest. Hierin zijn diverse smaken te onderscheiden. Zo heb je een videoclip van een live-optreden, een geënsceneerde clip of een sfeerweergave bij een song.

 

VIDEOCLIP POSTS >>