Mijn eerste kennismaking met Adobe Photoshop was tijdens mijn opleiding aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Op de trage computers daar draaide een zeer verouderde 2.0-versie van mijn sindsdien favoriete programma. Al snel stapte ik over naar de outdated Photoshop 4 Limited Editon, waarmee ik mijn eerste digitale grafische ontwerp produceerde, een albumontwerp voor mijn toenmalige band.

Terwijl de jaren en versies verstreken, groeide ook mijn kennis van Photoshop en mijn portfolio. Deze vulde zich met geboortekaartjes, albumontwerpen, posters, flyers, folders en onbestempelde pastimes. Nu nog steeds is Photoshop, onderhand niet meer gebonden aan cijfers, mijn main weapon of choice als het gaat om digitale beeldbewerking en grafische vormgeving. Naast Photoshop heb ik InDesign tegenwoordig ook in mijn favorieten staan, voor een optimale creatie van folders en brochures. Adobe Creative Suite, wat ben je toch mooi..

Naast zelf veel gewerkt te hebben met Photoshop heb ik ook kennismakingslessen gegeven aan mijn klassen, van de bruggers tot en met 5V, omdat dit programma en haar mogelijkheden niet meer weg te denken is uit onze hedendaagse maatschappij, waar meer geld gaat naar pr dan naar productiekosten en het oog altijd gestreeld dient te worden.

PASTIME POSTS >> BROCHURE POSTS >> POSTER POSTS >> WEBDESIGN POSTS >>


Brochures & folders

Naast docent kunst heb ik voor het Adelbert College heel wat grafisch werk gedaan. Drie jaar op rij heb ik al het promotiemateriaal voor de werving van nieuwe leerlingen verzorgd: brochures, posters, flyers en ook een aparte website voor groep 8-leerlingen.

Voor de brochures werd altijd vooraf een thema bepaald, waarna ik met een geselecteerde groep brugklasleerlingen een aantal fotoshoots deed om dit thema zo goed mogelijk te verbeelden. Daarnaast putte ik uit de foto’s die in dat jaar waren gemaakt, ook veelal door mij. Daarna zette ik de look&feel zo goed mogelijk om in een opmaak met behulp van InDesign en Photoshop. Na goedkeuring ging de brochure naar de drukker en werd daarna verspreid op basisscholen.

Een folder is eigenlijk niets anders dan een kleine brochure. Ze moet de aandacht pakken, uitnodigen om te lezen en overzichtelijk en bondig informatie geven.

BROCHURE POSTS >>


Posters & flyers 

Wat is er mooier dan een glanzende poster die je zelf hebt gemaakt in je handen te hebben? Of beter nog: overal te zien hangen? Voor diverse promotionele doeleinden heb ik posters ontworpen: werving leerlingen, theaterproducties, activiteiten, optredens, etc.

Het mooiste aan een posters vind ik dat je de essentie van iets moet proberen te vangen in een enkel beeld. Het is het visueel vertellen van een verhaal met zo min mogelijk gebruik van woorden. Door middel van compositie, kleur en vorm probeer je zowel de aandacht te trekken als de kijker uit te nodigen om meer te weten te komen over wat je wilt ‘verkopen’. Elke poster heeft zo zijn eigen verhaal en totstandkoming. Soms is dit vanuit een haast goddelijke inspiratie, maar vaak ook proces van eindeloos tweaken tot je tevreden bent.

Een flyer is een poster in het klein, met extra mogelijkheden voor tekst. Maar vanwege het formaat moet het beeld sterk zijn en de tekst compact en to the point. De relatie tussen flyer en het andere promotiemateriaal moet duidelijk zichtbaar zijn, maar hoeft niet identiek te zijn. Zo moet de vormtaal van al het wervingsmateriaal voor het Adelbert College overeenkomen, en een duidelijke relatie hebben met de website.

POSTER POSTS >>


Webdesign

Als lid van Generation X kon ik natuurlijk niet ontkomen aan de opkomst van het internet. Een spannende omgeving destijds, toen ik ontdekte wat de mogelijkheden ervan waren. Ik kon het natuurlijk niet laten me te verdiepen in de vormgeving van websites en voor ik het weet leerde ik gaandeweg steeds meer over HTML. Ik begon mijn eigen websites te bouwen en later deed ik dit ook voor anderen. Helaas verouderde mijn aanpak en met HTML en DHTML alleen kon ik niet meer concurreren met de veel handigere websites die gebruik maakten van PHP en CSS.

De laatste website die ik maakte voor ik overstapte op WordPress was een Wix-site, waar je gebruik kan maken van oneindig veel templates en deze via drop&drag kunt aanpassen. Best praktisch en met veel mogelijkheden, maar nog steeds kost onderhoud veel tijd. De overstap naar WordPress is een logische stap, aangezien het een van de grootste open source-projecten ter wereld is.

WEBDESIGN POSTS >>