Al vanaf mijn tienerjaren ben ik geinteresseerd in fotografie. Toen ik 16 jaar was deed ik voor mijn school mee aan een fotowedstrijd. Althans, ik had me opgegeven, maar had geen camera. Mijn docente Tekenen, Jose van Arcken, leende mij haar toestel en hiermee gewapend trok ik eropuit. Ik ging op zoek naar ritme in composities om mij heen en vond deze in de lijnen en vormen van de moderne architectuur uit mijn woonplaats Voorburg. Niet dat dit nou zo’n architectonische metropool was, maar toch.. De wedstrijd heb ik niet gewonnen, maar wel een ervaring die me mijn hele leven bij zou blijven en een liefde voor fotografie die alleen maar groter wordt.
De wereld is ‘framed‘.
Vastgoedfotografie
Sinds 2017 maak ik, in opdracht van vastgoed-communicatiebureau’s, foto’s van woningen, zowel interieur als exterieur. Begin 2019 heb ik mijn eigen bedrijf hierin opgezet: Vastgoedfotografie Voorburg. Meer informatie hierover is te lezen op mijn website van dit bedrijf: vastgoedofotografievoorburg.nl
Tevens maak ik bedrijfsmatig, naast foto’s, ook (drone)video’s en 360-gradenfoto’s.
Architectuurfotografie
Vooral in Nederland is het landschap om ons heen gecultiveerd en gereduceerd tot een planmatig geschapen, geordende en afgebakende ruimte. In de stad zien we bouwwerk na bouwwerk, zowel zoekend naar een relatie met de omgeving als schreeuwend om erkenning en een eigen identiteit.
Fotografie is een uitstekend medium om de dynamiek van de architectuur uit te schakelen en een focus te leggen op die identiteit en relatie met de omgeving. Zo’n momentopname, een uitsnede van een van de vele gezichten van een bouwwerk, helpt ons te kijken naar specifieke beeldelementen. Het meest intrigerende hieraan vind ik ‘het spel der lijnen’ en hoe dit verandert als jij, als kijker, jouw standpunt wijzigt. Ook de wisselwerking tussen vorm en restvorm (onderwerp en omgeving) is vaak spannend om in beeld te brengen. Ten slotte vraagt ook de reflectie van grote raampartijen vaak mijn aandacht. Door weerspiegelingen op het onderwerp wordt de omgeving gevangen, vaak op onvoorspelbare wijze, en smelten ze samen in een beeld.
Naast ritme, vorm en restvorm en reflectie streef ik ernaar sfeer te vangen. In de laatste serie, Desolatie I en Desolatie II, heb ik geprobeerd door het middel van kleur- en contrastaanpassingen een sfeer van verlatenheid te creëren.
Dierportretten
Als het gaat om het vastleggen van een karakter in een portret is er niets zo lonend als het maken van dierportretten. De verscheidenheid aan kleuren, vorm en structuren biedt de mogelijkheid om krachtige en statige portetten te maken. Ik trek er graag en waar mogelijk op uit om een dagje diertjes te kijken en te fotograferen.
Reisfotografie
De enige manier om echt je wereld te vergroten, is door te reizen. Je kader verplaatsen, je openstellen voor het nieuwe en contact proberen te maken met de omgeving. Misschien zelfs: kijken als een kind, je kunnen verwonderen en laten verbazen. Genieten van het grote en van het kleine. Of: gewoon even weg zijn.
Al deze ingredienten samen kunnen heel wat mooie plaatjes opleveren, van wijdse landschappen tot de kleinste details die benadrukken dat je even niet thuis bent.
Afhankelijk van het weer (of het licht) en de tijd -en niet te vergeten: mijn bui- kies ik er ook soms voor om mijn reis niet in foto’s, maar juist in film vast te leggen. Zo heb ik op mijn reis naar Thailand bijna geen foto’s geschoten, maar wel vijfeneenhalf uur film. Dit mede omdat het op dat moment regenseizoen was en mijn foto’s vaak niet opleverden wat ik voor ogen had. Gek genoeg waren de echt regenachtige foto’s in Somerset wel geslaagd.. Je hebt van die buien!
Tijdens de reizen schiet ik ook vaak, waar mogelijk, dierportetten, architectuur- en natuurfoto’s, dus wellicht zie je in de albums wat dubbele plaatjes langskomen.



