14, feb 2018
Valentijnsdoek 2: Jan

Het tweede doek dat ik vandaag mocht schilderen en afgeven was er eentje met een bijzonder verhaal en met toestemming van Evelien mag ik het kort delen. Evelien Danckaarts is ook een oud-leerling van me en ze stuurde me gisteren dit berichtje naar aanleiding van mijn Valentijnsoproep op facebook:

Afgelopen 30 september zijn Pieter en ik getrouwd. Dit was de mooiste dag van ons leven, maar niet zonder enige traan. Pieter zijn vader is 10 dagen voor onze bruiloft overleden op 66-jarige leeftijd. Na 10 jaar te hebben geleden aan alzheimer, was dit beter voor hem. Hij was niet meer de persoon die hij was. Een portret die de persoon weergeeft die hij wel was, zal niet alleen Pieter maar ook zijn familie erg steunen in deze nog steeds verdrietige tijd. Morgen is het niet alleen Valentijn, maar ook Pieter zijn verjaardag. Ik zou geen beter of mooier cadeau voor hem kunnen wensen dan een portret gemaakt door een fantastisch kunstenaar. Jan (Pieter zijn vader) zal voortleven in onze herinneringen, zoals de persoon die hij was voor hij ziek werd.

Ondanks de zwaarte die in het verzoek lag kon ik natuurlijk niet weigeren mijn best te toen om een memento aan Jan te schilderen. Ik heb ook juist geprobeerd om hem niet fotorealistisch te schilderen, maar echt als een herinnering.

Een wederzien

Net als Rémon kwam ook Evelien het doek, einde van de middag, bij mij thuis ophalen. Ik had bijna de pannen op tafel -mijn moeder en een vriendje van Iskander waren ook aangeschoven- toen de bel ging. Evelien kwam binnen, zag het doek en ik merkte dat zij (en daarna ik ook!) het even moeilijk had. Na van de schrik bekomen te zijn ook nog even luchtig gekletst over het leven, keuzes en gezamenlijke herinneringen.

Dankbaarheid

Dat is toch mooi! Ik doe wat ik leuk vind en maak anderen er gelukkig mee, hoe waardevol is dat? Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat je in mijn handen hebt gelegd, Eef, en dankbaar voor wat ik terug krijg van je! Later, begin van de avond, kreeg ik nog bericht dat Pieter ook blij was met het portret van zijn vader. Dank jullie!

Doek 13: Jan (acryl op katoen, 50 x 50 cm)

Geef een reactie

Style Switcher

Pre Define Colors

Custom Colors
Layout